Αναφερθήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν για τα πνευματικά δικαιώματα. Και επαναλαμβάνω για να μας μείνει. Καλλιτέχνης δημιουργεί έργο, πχ τραγουδιστής και βάσει συμβολαίου με την δισκογραφική αμείβεται. Όσες φορές ακούγεται το τραγούδι του από το ράδιο ή την tv, απολαμβάνει οικονομικά οφέλη. Αυτό εμπεριέχεται στα πνευματικά δικαιώματα.
Γυρίζουμε στον τίτλο, Έλληνες στα Ιμαλάια. Παράξενο, εντυπωσιακό;; Όντως εξιτάρει την φαντασία. Όμως είναι αληθές διότι, στον βυθό της παγετώδης λίμνης Roopkund γνωστή στους ντόπιους ως «Λίμνη του μυστηρίου» ή «Λίμνη των σκελετών» που ανήκει διοικητικά στην Ινδία και βρίσκεται σε υψόμετρο 5.020 μέτρων, στον ορεινό όγκο Trishul, στα Ιμαλάια, ευρέθησαν ανάμεσα σε 600-800 σκελετούς, 14 σκελετοί που μετά από αναλύσεις DNA πιστοποιήθηκε ότι ανήκουν σε Έλληνες και μάλιστα Κρήτες. Αυτό είναι πλέον επιστημονικά επιβεβαιωμένο και προκαλεί απορίες πως βρέθηκαν οι δικοί μας άνθρωποι σε υψόμετρο 5.020 μέτρων και γιατί. Το γιατί δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά δεν νομίζω ότι η ανακάλυψη αυτή είναι συνταρακτική.

Η μυθολογία και η ιστορία μας διδάσκουν συνεχώς και εμφανίζουν όσον σκαλίζουμε, την ελληνική παρουσία απανταχού στον πλανήτη. Είναι εμφανέστατη. Πέραν του ελλαδικού χώρου, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, εκτελούνται ανασκαφικά έργα. Και εδώ τώρα είναι το εντυπωσιακότερο όλων. Τα περισσότερα ευρήματα ανήκουν σε προγόνους μας και μάλιστα το βάθος χρόνου ανάγεται σε χιλιετίες. Στην Β. Αμερική, στις μεγάλες λίμνες, ευρέθησαν μεταλλεία χαλκού και στοιχεία που παραπέμπουν στον μυθικό Ηρακλή. Στην Ν. Αμερική οι αρχαιολόγοι συνδέουν τους τοπικούς πολιτισμούς με τον ελληνικό. Στην Μέση Ανατολή ακόμα περισσότερον, όπως και στην Ινδία και Κίνα. Στην Ιαπωνία ζουν οι Αίνου και ελληνικά σύμβολα, δόρατα και περικεφαλαίες των Μαορί, δείχνουν Ελλάδα. Στην Ν. Σουηδία βρέθηκαν οστά με ελληνικό DNA. Στην Ευρώπη ειδικά οι ανασκαφές και τα ευρήματα φωνάζουν ότι αλώνιζαν οι Έλληνες.
Πάμε τώρα στα ανά τον κόσμο μεγάλα μουσεία. Βρετανικό, Λούβρο, Ν. Υόρκη, Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη και σε πολλά άλλα κράτη, εκθέτουν και εκμεταλλεύονται οικονομικά τα ελληνικά αγάλματα, κτερίσματα, αμφορείς και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης των προγόνων μας. Οι μετόπες του Παρθενώνα γεμίζουν τις αίθουσες στο Βρετανικό μουσείο, στο Λούβρο τα απαράμιλλα αγάλματα, στην Γερμανία ολόκληρη η Έφεσος. Δηλαδή ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, μετά την κλοπή έγινε οικονομικός πόρος.
Τίθεται όμως το ερώτημα περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτά που ισχύουν για τους δημιουργούς και επεκτείνονται στους απογόνους. Άρα επί τη βάσει αυτής της διεθνώς ισχύουσας νομοθεσίας, εμείς οι απόγονοι πρέπει να έχουμε την αποκλειστική νομή των εσόδων των ξένων μουσείων.
Συμπερασματικά ο πλανήτης ΓΑΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ελληνική κατοικία. Ο καλλιτεχνικός πλούτος που έρχεται στο φως κατόπιν ανασκαφών, το επιβεβαιώνει. Και το ελληνικό κράτος πως αντιδρά σ’ αυτήν την κατάσταση, πως αντιμετωπίζει τις ανασκαφές πχ στην Τουρκία που μανιωδώς σκάβουν και βρίσκουν ολόκληρες πόλεις;; Ύπνος βαθύς, αγαπητοί μου, απλά καμαρώνουμε και κάνουμε τους έξυπνους, αφού το σκάφος δεν έχει καπετάνιο ή είναι στον αυτόματο πιλότο και άνευ απαιτήσεως περί πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίον έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και είναι, δυστυχώς, κοινή πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι υστερούμε δραματικά σ,’ αυτό το θέμα.
Η παρουσία του κράτους μας στο διεθνές πεδίο, στον κύκλο των πλανητικών αλλαγών, είναι στην καλύτερη περίπτωση στην τελευταία θέση. Και είναι λυπηρόν για το Έθνος μας, τους προγόνους, αλλά και για εμάς τους τωρινούς που η συμπεριφορά μας στα εθνικά θέματα είναι αχαρακτήριστη και οικτρή.
Μενέλαος