Γεωγραφικά η Ελλάς βρίσκεται σε σημείο που θα ήθελαν κι άλλες χώρες. Το ανάγλυφο της ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά και η θάλασσα, το φως του ήλιου, ως θεία δώρα, προσφέρουν και εξασφαλίζουν τις άριστες προϋποθέσεις για την αγροτική παραγωγή. Το κλίμα του τόπου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ευνοεί τις δουλειές στο χωράφι και το μαντρί. Γι’ αυτό η Ελλάς μπορεί να διατηρεί την αυτάρκεια των αγροτικών προϊόντων σε υψηλότατα επίπεδα. Γιατί όμως όλα πάνε ανάποδα;;
Ως μέλος της Ε.Ε. ακολουθούμε τις οδηγίες των Βρυξελλών. Εκεί οι γραφειοκράτες και τεχνοκράτες προσδιορίζουν ποια προϊόντα θα παράγει κάθε χώρα και σε ποια ποσότητα. Είναι η κοινή αγροτική πολιτική, ΚΑΠ. Και η ΚΑΠ καπελώνει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα με τις ποσοστώσεις. Αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής κατά 16 % το 2023, αλλά και μια αλματώδης αύξηση των εισαγωγών(δείτε το ΒΙΝΤΕΟ).
Παρ’ όλην την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα και την χρήση νέων μέσων στις καλλιέργειες, η παραγωγή ντόπιων προϊόντων μειώνεται δραματικά. Κηπευτικά, φρούτα, κρέας, γάλα, εισάγονται αθρόα και ανεξέλεγκτα από αετονύχηδες, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Οι ελάχιστοι έλεγχοι ποιότητος φανερώνουν τον επικίνδυνο βαθμό φυτοφαρμάκων. Η κτηνοτροφία υστερεί και πλήττεται από επιδημίες, θανατώνονται χιλιάδες ζώα και εισάγονται κρέατα από χώρες όπου εμφανίστηκε το κακό.
Η οικονομία ασθμαίνει, δεν προχωρά και η οικονομική αιμορραγία του τόπου μεγαλώνει. Και είναι τόσον άδικο για τους μοχθούντες αγρότες μας να βλέπουν τα προϊόντα τους στις χωματερές και τα εισαγόμενα στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ενώ μια σοβαρή και υπεύθυνη αγροτική πολιτική υπέρ της χώρας μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία με τους κατάλληλους χειρισμούς και ιδιαίτερα με την μεταποίηση προϊόντων, που θα εκτοξεύσει την ζήτηση και θα ισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο. Αλλά απουσιάζει η θέληση από το κεντρικό κράτος για την αγροτική αναβάθμιση και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών
Η ποικιλία των αγροτικών προϊόντων της ελληνικής γης, ατέλειωτη. Όμως θα σταθώ σ’ ένα φυτό. Το θείον δώρο της θεάς Αθηνάς, την ελιά και το λάδι της.
Επιστημονικές αναλύσεις για τη ποιότητα τοποθετούν το ελληνικό ελαιόλαδο στην κορυφή. Κατά 90% είναι παρθένο, έναντι του 40% του ισπανικού και ακόμη λιγότερο του ιταλικού. Μοναδική τροφή για την αναζωογόνηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και την διατήρηση του σώματος σε άριστη κατάσταση.
Εδώ παίζονται τα αισχρότερα παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Γνωρίζουμε κατά το προηγούμενο έτος και συνεχίζεται έτσι, η τεράστια αύξηση της τιμής του λαδιού, που για τα νοικοκυριά έγινε είδος πολυτελείας. Το λάδι μας εξάγεται χύμα με βυτία προς Ιταλία και Ισπανία σε τιμές ντροπής. Οι παραγωγοί σε απελπισία και μαρασμό και οι Έλληνες τρέφονται με σπορέλαια, αντί να απολαμβάνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την χρήση του. Προϊόν χρυσάφι, πεδίον κερδοσκοπίας επιτηδείων.
Και ενώ η γη μας εκχερσώνεται από τα λιόδενδρα, η Τυνησία μπήκε στο παιχνίδι με αύξηση της παραγωγής και η Αίγυπτος φυτεύει 10 μύρια νέα φυτά. Αντιλαμβάνεστε την τεράστια καταστροφή της παραγωγής ελαιολάδου και την οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών του κλάδου.
Αυτή η δυσμενής κατάσταση δύναται να αντιστραφεί;; Βεβαίως, αν η πολιτεία μεριμνήσει και ενδιαφερθεί για τους πολίτες της.
Γενναία χρηματοδότηση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Κατοχύρωση στην Ε.Ε. των προϊόντων μας και ρύθμιση της παραγωγής αναλόγως των αναγκών μας και της εξασφαλισμένης επάρκειας. Και μόνον όταν εξαντληθούν, προχωράμε σε εισαγωγές για συμπλήρωμα.
Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μας θα αποκτήσουν επιπλέον αξία με την πλήρη μεταποίηση και τυποποίηση σε μικρές συσκευασίες, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών, αλλά κυρίως την διατροφή του γηγενούς πληθυσμού με τρόφιμα ποιότητας, άνευ φυτοφαρμάκων, αλλά με την χρήση φυσικών λιπασμάτων, όταν χρειάζεται.
Χρήστος Κράγιας