Ο εξηλεκτρισμός της χώρας ξεκίνησε από εργοστάσια που λειτουργούσαν κατά τόπους. Θυμάμαι ένα στην πόλη μου, από το κουφάρι που απέμεινε. Αργότερα εμφανίστηκε η ΔΕΗ. Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Σημειώστε το *δημόσια* διότι εδώ είναι η ουσία.
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε ως ο μεγαλύτερος οργανισμός του κράτους, με μια τεράστια περιουσία σε εγκαταστάσεις, δίκτυα όπως και γη, που παρείχε πρώτες ύλες, δλδ λιγνίτη και νερό για τα υδροηλεκτρικά. Η πορεία εντυπωσιακή και συνέβαλε τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Οι τιμές που πλήρωναν οι καταναλωτές είχαν μια σχέση κόστους-κέρδους, για την απρόσκοπτη συνέχεια της επιχείρησης και βεβαίως την λογική επιβάρυνση των πελατών.
Όλα αυτά μέχρι της στιγμής που η ενέργεια έγινε χρηματιστηριακό προϊόν. Και έκπληκτοι βλέπουμε τον τεμαχισμό του ενιαίου οργανισμού σε τρία μέρη, τα οποία, με αστείες δικαιολογίες, θα ωθούσαν την περαιτέρω ανάπτυξη. Και η ΔΕΗ πουλήθηκε. Συγχρόνως εμφανίστηκαν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος. Η δημόσια, λοιπόν, επιχείρηση, με την προσφορά της στον τόπο, έγινε ιδιωτική και εργαλείο κέρδους και πλουτισμού ολιγαρχών του χρήματος. Η ανάπτυξη ιδιωτικών εργοστασίων με την χρήση φυσικού αερίου, περιόρισε την ΔΕΗ και την κατέστησε απλό διεκπεραιωτή και συντηρητή δικτύων.
Είμαστε τώρα στην νέα εποχή. Οι παραγωγοί ρεύματος, κυνηγοί του κέρδους, χειρίζονται το όλον θέμα κατά το συμφέρον τους. Πέραν των υπαλλήλων τους, εργάζονται γι’ αυτούς και οι κυβερνήσεις. Το δημόσιο φθηνό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω χρηματιστηρίου και διεθνών χονδρικών τιμών του φυσικού αερίου, ταλανίζει την εθνική οικονομία και θέτει επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε στενό κλοιό. Οι τιμές λιανικής σε συνεχή πορεία προς τα άνω, επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία της χώρας.
Οι κυβερνήσεις παρέδωσαν γη και ύδωρ και τα πολύχρωμα τιμολόγια φέρνουν σε απελπισία τους καταναλωτές. Και μην ξεχνάμε το κλείσιμο των μονάδων στο πεδίο της Δυτ. Μακεδονίας και την μη χρήση λιγνίτη για την προστασία του περιβάλλοντος που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. Ποιο είναι το οξύμωρο;; Η Γερμανία εγκαινιάζει νέες μονάδες με λιγνίτη και αυξάνει την παραγωγή ρεύματος.
Η νυν κυβέρνηση χρεώνεται με τις μεγαλύτερες ευθύνες και όπως πάντα, φέρνει ως δικαιολογία για τις υψηλές λιανικές τιμές, εξωγενείς παράγοντες. Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη, συνεχίζει τις υποσχέσεις, που ουδείς αποδέχεται. Και το άκρον άωτον που ακούστηκε, είναι πως δώσανε τα άνω των 10 δις ευρώ για ελάφρυνση των καταναλωτών και σε περίπτωση ανάγκης θα υπάρξει η αντίστοιχη στήριξη.
Εγείρεται, λοιπόν, το ερώτημα: Ποιος έδωσε αυτά τα χρήματα;; Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός προπαγάνδας;; Από που αντλήθηκε το τεράστιο χρηματικό ποσόν;; Και γιατί αυξάνονται οι τιμές και απαιτείται τέτοια οικονομική αιμορραγία;; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι κομματικές-πολιτικές επιλογές απέτυχαν οικτρά. Και το χρήμα που προορίζεται για τον ελληνικό λαό και του ανήκει, μοιράστηκε στους παραγωγούς υπό τύπον επιδοτήσεων.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα σοβαρότατο κεφάλαιο για την εθνική οικονομία. Βεβαίως, απαιτεί επενδύσεις με νέες τεχνολογίες. Και χρήμα για την επίτευξη του σχεδίου.
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αποκαθιστά την αλήθεια για όλο το φάσμα της ενέργειας. Το ρεύμα, οι αναγκαίες ουσιαστικές επενδύσεις, το δημόσιο αγαθό, χρηματοδοτείται από καταπιστευματικά κεφάλαια, από τον πλούτο των πολιτών. Η οικονομική απαξίωση της χώρας ανατρέπεται άρδην και εξασφαλίζεται ο βίος των πολιτών και η συνέχεια των επιχειρήσεων με τις ανάγκες σε ενέργεια.
Χρήστος Κράγιας