Αναμφισβήτητα ένα κράτος ευνομούμενο που λειτουργεί υπέρ των πολιτών, προβαίνει και στην συντήρηση και ανανέωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Βέβαια, χαράζει και το μέλλον, καθώς οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, όπως και οι νέες τεχνολογίες που απαιτούν άμεση ανταπόκριση.
Εισερχόμαστε στο θέμα της υγείας, έναν τομέα άκρως ενδιαφέροντα, που ο πολίτης περιμένει πολλά. Και το “πολλά” είναι λίγο μπροστά στο ζήτημα θεραπειών, ιάσεων και ιδιαιτέρως στο να σώζονται ζωές.
Το κράτος, λοιπόν, μερίμνησε να υπάρχουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και παρεμφερείς δράσεις, ώστε η υγεία σ’ όλο το φάσμα, να καλύπτει το σύνολο των κατοίκων της χώρας και μάλιστα δωρεάν.
Ναι, σίγουρα υπάρχουν υποδομές υγείας και οι πολίτες με τους εργαζόμενους στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η κρατική μέριμνα, αν την δούμε σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, δεν μας ενθουσιάζει. Ενώ οι επείγουσες ανάγκες αυξάνονται, στους προϋπολογισμούς του κράτους που ψηφίζονται, η υγεία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Και οι συνέπειες τραγικές.
Το πλείστον της κτιριακής υποδομής είναι παμπάλαιο. Κάπουα νοσοκομεία χτίστηκαν κάποτε για τις ανάγκες της εποχής, όμως σήμερα είναι αδύνατον να συγχρονιστούν με τις αυξημένες απαιτήσεις περίθαλψης. Και το χειρότερον, όσον και να επισκευάζονται, συνεχώς ανακύπτουν προβλήματα, δλδ μπαλώματα στις τρύπες. Η δε ανάπτυξη εξειδικευμένου εξοπλισμού που πρέπει να συμπληρώνει το προσωπικό, προϋποθέτει νέους κατάλληλους χώρους.

Οι μονάδες υγείας της χώρας, κατά κοινή ομολογία, διατηρούνται, όσον διατηρούνται, σε λειτουργία , από τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερο εαυτόν τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εργάζονται πέραν ωραρίων και εντός απογοητευτικού περιβάλλοντος. Με το ήθος και την συνέπεια που τους διακατέχει, συνεχίζει να λειτουργεί το απαρχαιωμένο σύστημα υγείας στον τόπο μας.
Και πάμε στο δέον που βέβαια είναι προφανές, αλλά το κράτος κωφεύει και περί άλλων τυρβάζει. Κυρίες και κύριοι που συνεχίζετε την ανάγνωση, θεωρώ ότι συμπλέουν οι απόψεις μας περί δημόσιας υγείας. Επομένως ζητάμε να χτιστούν νέες σύγχρονες μονάδες σε φυσικό περιβάλλον που βοηθά την ανάρρωση. Εξοπλισμός ιατρικών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, άκρως απαραίτητος. Και οπωσδήποτε προσλήψεις προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής. Και άμεση διάθεση πιστώσεων για την θεραπεία του αρρώστου συστήματος υγείας.
Αντ’ αυτού βλέπουμε μια προγραμματισμένη κατηφορική πορεία. Το κράτος αμελεί και αδιαφορεί. Και ο λόγος ολοφάνερος. Στον χώρο της υγείας εισήλθε το εμπόριο και η κερδοσκοπία. Οικονομικοί γίγαντες αναγείρουν τεράστιες μοντέρνες μονάδες, με ειδικευμένο προσωπικό που αμείβεται γενναία και εξοπλισμό υψηλότατου επιπέδου.
Οι πολίτες αντί των δημοσίων νοσοκομείων, ωθούνται για θεραπείες εκεί που το κόστος είναι υψηλό και προπληρώνεται. Η αγωνία του ασθενούς, του εγχειρισμένου, του τραυματία, μετατρέπεται σε χρήμα.
Η δημόσια υγεία παραμελείται και το δωρεάν ξεχάστηκε. Η κρατική μέριμνα εμφανίζεται μόνον προεκλογικά και οι διάφορες δηλώσεις και επεμβάσεις των υπουργών υγείας, προκαλούν ιλαρότητα. Διότι, αγαπητοί μου, με την ιδιωτικοποίηση της υγείας, το δημόσιο ταμείο αποφεύγει τις εκροές δαπανών και δίνει το πράσινο φως στον επιχειρηματία να πλουτίζει από τον ανθρώπινο πόνο.
Χρήστος Κράγιας