Σύμφωνα με το περιοδικό Recommend, κορυφαίο σε τουριστικά θέματα και παγκόσμια αναγνωρισμένο οδηγό για τουριστικούς πράκτορες, η Ελλάς αναδεικνύεται ως ο 2ος καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, με 1η την Ιταλία και 3η την Ισπανία. Ευχάριστη έκπληξη βεβαίως, αλλά και πάλιν προκύπτουν ερωτήματα για το τουριστικό μέλλον της χώρας.
Καθώς, ως είναι γνωστόν τοις πάσι, οι υποδομές δεν διακρίνονται στην πλειονότητα τους για το υψηλότερο επίπεδο και καθώς οι, με τον τουρισμό, επαγγελματίες και εποχιακά απασχολούμενοι δεν διακατέχονται οι περισσότεροι από τουριστική συνείδηση και γνώσεις, τα μύρια των τουριστών μάλλον καταφθάνουν για άλλους λόγους.
Αναζητώντας τις ελλείψεις και ανασταλτικούς παράγοντες για την εκτόξευση στην 1η θέση, επόμενο είναι να δούμε και τις δέουσες απαντήσεις και απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει επειγόντως να προβούμε. Και όσον ο κατάλογος μακραίνει, τόσον η πρόκληση μεγαλώνει.
Πέραν των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με full service, τα σε μεγάλο βαθμό μικρά καταλύματα, δεν ευνοούν την τουριστική ανάπτυξη. Πέραν της γραφικότητας σε κάποιες περιοχές, υπολείπονται σε υπηρεσίες. Επιτακτική ανάγκη ανέγερσης παντού συγκροτημάτων επιπέδου. Και το παντού δεν αφορά Αθήνα, Θέσ/νίκη ή τα νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη ενδοχώρα με τους προκλητικούς ορεινούς όγκους.
Αεροδρόμια που να υποδέχονται μεγάλα αεροπλάνα, μετρημένα. Συνεπώς οι χιλιάδες πτήσεις σε νησιά και ηπειρωτική χώρα, απαιτούν μοντέρνα και άρτια εξοπλισμένα αεροδρόμια, που να ανήκουν στους Έλληνες και όχι στην Fraport.
Πέραν των εμπορικών λιμανιών, που και αυτά πουλήθηκαν σε ξένους, οι αντίστοιχες υποδομές για τον ταχέως αναπτυσσόμενο τουρισμό με κρουαζιερόπλοια που είναι τεράστια, υστερεί. Οπωσδήποτε, οι χιλιάδες φυσικοί όρμοι των νησιών, με κατάλληλες επεμβάσεις, θα αποτελέσουν απάνεμες μαρίνες που η ζήτηση τους είναι αυξανόμενη. Έπονται, βεβαίως, άρτιες. οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις στο εσωτερικό, που θα διευκολύνουν και θα προκαλέσουν τον τουρίστα να επισκεφτεί πανέμορφους προορισμούς. Διότι σήμερα εκτός των ολίγων αρχαιολογικών χώρων, οι ατελείωτοι θησαυροί των προγόνων μας, παραμένουν αναξιοποίητοι ή στην καλύτερη περίπτωση η επισκεψιμότητα είναι μετρημένη.
Εντοπίζουμε, λοιπόν, όλες τις δυνατότητες για μεγαλύτερη αριθμητικά άφιξη τουριστών ποιότητας και βεβαίως συγχρόνως τα σημεία που υστερούμε. Και αναγνωρίζουμε σαφώς ότι το πεδίο επεμβάσεων για μια εκρηκτική αναβάθμιση του όλου τουριστικού φάσματος, είναι πλέον απαιτητικό και αναγκαίο.
Η Ελλάς με την μεγαλύτερη ετησίως ηλιοφάνεια και το μοναδικό κλίμα, τις προκλητικές ομορφιές, τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, την ιδιαίτερη και ποικίλη κουζίνα, το χαμόγελο των ντόπιων, μπορεί, δυνητικά και όχι υποθετικά, να αναδειχθεί ως ο διεθνής παγκόσμιος πόλος έλξεως των τουριστών.
Και αν σήμερα, με όλα τα ισχύοντα που δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση και απόδοση, ο τουρισμός αποτελεί σοβαρό παράγοντα στην εθνική οικονομία, φανταστείτε που μπορεί να φθάσει ΑΝ.. Και το ΑΝ δεν επαφίεται μόνον στους με τον τουρισμό απασχολούμενους. Πρωτίστως είναι θέμα του κράτους και μέλημα των κυβερνήσεων. Οι οποίες κυβερνήσεις, αφήνουν τον τουρισμό σε όποιο επίπεδο βρίσκεται, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Απαιτούνται, λοιπόν, άμεσες κρατικές επεμβάσεις προς βοήθεια των ξενοδόχων για ανέγερση μοντέρνων και φιλικών στον τουρίστα και το περιβάλλον, ξενοδοχείων. Απαιτείται δε τουριστική πολιτική που τα έσοδα θα παραμένουν στην χώρα και όχι στα ταμεία των διεθνών τουριστικών πρακτόρων και γραφείων.
Εν κατακλείδι, η περαιτέρω ανάδειξη μνημείων, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, η επιμόρφωση των ιδιωτών και λοιπών συμμετεχόντων στον τουρισμό, με την συμβολή της θάλασσας, του ήλιου και της ανεξερεύνητης ενδοχώρας, αποτελούν το κλειδί της τουριστικής ανάπτυξης. Και βεβαίως η μόνιμη διαφημιστική προβολή της χώρας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Εκτός των διαπιστώσεων όμως και πέραν των προτεινόμενων απαντήσεων στα τουριστικά θέματα, η όλη εξέλιξη και ανάπτυξη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βούληση των κυβερνήσεων.
Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός είναι το μυστικό και οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Πράγμα που σήμερα απουσιάζει από την πραγματικότητα και ο ορίζοντας του τουρισμού περιορίζεται.
Το πνεύμα του Ξένιου Δια μας χαρακτηρίζει. Ας το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Χρήστος Κράγιας