Μέρκελ και…. έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Κυκλοφόρησε προ ημερών και στην Ελλάδα το βιβλίο της Α. Μέρκελ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην περίοδο όπου η Ελλάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο λόγω του αυξημένου Δημόσιου χρέους. Ένα χρέος για το οποίο δεν μας είπαν ποτέ το ακριβές μέγεθος και από που προέρχεται και το χειρότερο δεν το απέδειξαν ποτέ.     

Σε αυτό το κομμάτι του βιβλίου της η Α.Μέρκελ και σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει “Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Η εξώθηση μιας χώρας να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον από την στιγμή που μια χώρα αποχωρούσε θα αυξανόταν η πίεση στην επόμενη. Επίσης το ευρώ ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό νόμισμα και η Ελλάδα ήταν το λίκνο της Δημοκρατίας.”     

Να θυμίσω ότι αυτό ακούστηκε δύο φορές ως ενδεχόμενο μία το 2012 και μια το 2015 που διενεργήθηκε το δημοψήφισμα και αποτέλεσε το κύριο φόβητρο ενάντια στο ΟΧΙ που τελικά επικράτησε με τα γνωστά επακόλουθα, φαίνεται πλέων και μετά την συγκεκριμένη τοποθέτηση της τότε καγκελαρίου το ψευδεπίγραφο του εν λόγω διλήμματος.     

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος σε πολλές παγκόσμιες συμφωνίες και μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η ένταξη μας στην ευρωπαϊκή ένωση. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ευρωπαϊκή ένωση ξεκίνησε το 1951 ως ευρωπαϊκή κοινότητα άνθρακα και χάλυβα με σκοπό την διαμόρφωση μιας κοινοπραξίας κάτω από έναν ενιαίο εμπορικό κώδικα με στόχο και σκοπό οι πολίτες και τα κράτη της Ευρώπης να μοιράζονται τα οφέλη και τα κέρδη, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ας τα αναλογιστεί ο καθένας μας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε και αυτό ισχύει για όλες τις συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφουν και συμμετέχουν τα κράτη, η ένταξη σε αυτές προϋποθέτει κάποιες παραχωρήσεις. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, την ένταξη της χώρας μας δηλαδή στη Ε.Ε. Με το συμβόλαιο που υπογράψαμε, παραδώσαμε το Εθνικό μας νόμισμα και όλον τον πλούτο μας για να εγγυηθούμε το νέο κοινό νόμισμα το ευρώ και κατ’ επέκταση να έχουμε και τις ανάλογες απολαβές. 

Η χώρα μας λοιπόν αποτελεί ισότιμο μέλος εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ ακριβώς βρίσκεται καλά κρυμμένο το μυστικό το οποίο αποκάλυψε έστω και πλαγίως η κ. Μέρκελ. Πόσο εύκολο είναι να απομακρύνεις έναν συνέταιρο από μια κοινοπραξία ;;; Τι κλυδωνισμούς θα προκαλέσει στην ισορροπία της κοινοπραξίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κράτη;; 

Τις απαντήσεις ας τις δώσει ο καθένας μας στον εαυτό του, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι μια τέτοια διαδικασία θα ήταν επώδυνη για όλα τα κράτη μέλη και σίγουρα δεν συμφέρει κανέναν γιατί κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις και στην παγκόσμια ισορροπία. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ελλάδα δεν είναι το λίκνο της Δημοκρατίας είναι η ίδια η Δημοκρατία είναι η ίδια η Ευρώπη.  

Δημήτρης Καραμάρκος                    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ