Διαβάζουμε την είδηση: Πλημμύρισε με λύματα η παιδιατρική κλινική τού νοσοκομείου Ρίου. Νύχτα Σαββάτου 17/5/2025 συνέβη το γεγονός. Ναι, όπως αναφέρει η είδηση, η κλινική κολυμπά στα λύματα πού κατέληξαν πιο κάτω, στο ογκολογικό τμήμα. Δεν είναι fake για να προκαλέσει αποπροσανατολισμένες αντιδράσεις, όντως συνέβη και αποκαταστάθηκε η βλάβη μετά από επέμβαση ιδιωτικού συνεργείου αποχέτευσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε από βρεφικές πάνες που πετάχτηκαν στην τουαλέτα ή από φραγμένους σωλήνες για άλλους λόγους.
Κάποιος θα έλεγε ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, είναι έκτακτα, εκτός πρόβλεψης. Οριακά δέχομαι την τοποθέτηση, αλλά προκύπτει η ερώτηση αν όλα τα άλλα τα προβλεπόμενα, αυτά πού εμπεριέχονται στο οργανόγραμμα λειτουργίας των νοσοκομείων, λειτουργούν κανονικά.
Το εθνικό σύστημα υγείας πού καθιερώθηκε θριαμβευτικά προ ετών, βασίζεται στα κατά τόπους νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων και στα κέντρα υγείας σε κωμοπόλεις και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το σχέδιο υποτίθεται ότι προβλέπει άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις, σύγχρονο εξοπλισμό ιατρικών μηχανημάτων, εγγυημένη κάλυψη των θέσεων ιατρών, νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδευμένο, ικανοποιητική σίτιση των ασθενών και βεβαίως περιβάλλον πού ευνοεί στην ανάρρωση. Επίσης προβλέπει περισσότερες υγειονομικές μονάδες για να μην παρατηρείται συμφόρηση και χρόνος αναμονής πέραν λογικών ορίων. Μέχρι εδώ όλα καλά σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων για την δημόσια υγεία, αλλά….
Αλλά εύχομαι ειλικρινά να μην πάτε ποτέ σε νοσοκομείο για τις υπηρεσίες του. Όμως αν έχετε απορίες για τις νοσοκομειακές παροχές, ζητήσετε πληροφορίες από όσους νοσηλεύτηκαν. Διότι, αγαπητοί μου, θα φρίξετε, θα θυμώσετε. Εκτός ολίγων περιπτώσεων πού προσφέρονται για διαφήμιση από την κυβέρνηση, οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ίσως αυτό να είναι άδικο, αφού κι εκεί ως μαθαίνουμε οι προς το βέλτιον αλλαγές είναι μεγάλες. Εδώ δυστυχώς η υγεία νοσεί και οι ελλείψεις σ’ όλο το φάσμα λειτουργίας ενός νοσοκομείου είναι πάρα πολλές και δεν αναπληρώνονται εγκαίρως. Θέλω όμως να εστιάσουμε στην κτιριακή κατάσταση.
Γνωστόν ότι προκειμένου για δημόσιο έργο, γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Δηλαδή το κράτος εκτιμά ότι η κατασκευή δρόμου, σχολείου, νοσοκομείου στοιχίζει π χ ένα εκατομμύριο και ζητά από τους μειοδότες καλύτερη προσφορά. Επομένως ο ανάδοχος τού έργου, για να ικανοποιήσει τους όρους πού τίθενται και αναλαμβάνει να εκτελέσει ώστε να του μείνει κέρδος, θα χρησιμοποιήσει υλικά κατώτερης ποιότητας. Έτσι το νοσοκομείο πού μας ενδιαφέρει εδώ, με την χρήση και την πάροδο τού χρόνου, αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα πού τα ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά. Ταβάνια, σοβάδες, τουαλέτες, υδραυλικό σύστημα, ανελκυστήρες και ιατρικός εξοπλισμός, προκαλούν δυσφορία στους ασθενείς και κόπωση στο προσωπικό. Και δικαίως ο πολίτης εξανίσταται και φωνάζει για πεταμένα λεφτά.
Τίθεται άμεσος ανάγκη αποκλεισμού τέτοιων καταστάσεων και για την ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ είναι πρωταρχικός τομέας επεμβάσεων. Επιβάλλονται άμεσες επενδύσεις σε κτιριακές δομές, ιατρικό εξοπλισμό και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Σεβασμός στις ανάγκες των πολιτών, σεβασμός στην ποιότητα ζωής. Η παραμονή εντός νοσοκομειακού χώρου αναβαθμίζεται με ιδανικές συνθήκες θεραπείας. Και η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ διαθέτει εξασφαλισμένα χρηματικά κεφάλαια και πόρους πού ανατρέπουν την θλιβερή πραγματικότητα.
Μενέλαος