Η πράσινη ενέργεια κατατρώει την σάρκα της Δυτικής Μακεδονίας(ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκρίθηκε η μελέτη που εκπονήθηκε για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 7 Φ/Β Σταθμών συνολικής ισχύος 7 MW, προϋπολογισμού 6.249.600 ευρώ. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν σε κτηματικές περιοχές της Κοινότητας Δρεπάνου του Δήμου Κοζάνης.

Η ανωτέρω έγκριση είναι απόρροια των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν ψηφιστεί και έχουν νομοθετηθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο τα οποία είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τους Έλληνες πολίτες, ενώ η υλοποίηση αυτών ανατίθεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες.

Κοζάνη το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο

Περίπου 30.000 στρέμματα καταλαμβάνουν τα Φ/Β πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στην Δυτική Μακεδονία και σε αυτά έρχονται να προστεθούν ακόμη 7 Φ/Β σταθμοί. Αρκετές από αυτές τις εκτάσεις η ΔΕΗ τις είχε πάρει από τους παραγωγούς με αναγκαστική απαλλοτρίωση για να φτιάξει τις υποδομές της και τα ορυχεία λιγνίτη, με σχέδιο και πλάνο ότι μετά θα τις επέστρεφε πίσω σε αυτούς. Τώρα όμως που η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε δεν τις έδωσε στους πρώην ιδιοκτήτες ως όφειλε αλλά τις δίνει για κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αλήθεια όμως ποιο το όφελος της δημιουργίας των Φ/Β και από πού προκύπτει;; Ενώ γνωρίζουμε ότι για τα ανωτέρω 7 Φ/Β υπάρχει προϋπολογισμός της τάξεως των 6 εκ. ευρώ περίπου(χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας τους), ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος για τους Έλληνες πολίτες;; Όταν έχουμε μείωση των βοσκοτόπων δηλαδή αύξηση εξόδων για τους κτηνοτρόφους, όταν έχουμε μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε μια χώρα που ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις όσων αφορά τις πρώτες ύλες από καλλιέργειες, αντί αυτού εισάγουμε από το εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος ενώ μιλάμε για πράσινη ενέργεια υπάρχουν μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον τα Φ/Β πάρκα καθώς υπάρχει αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής όπου αυτά εγκαθίστανται και επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως οι ιδιωτικές εταιρείες προτιμούν να χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά για την δημιουργία των εγκαταστάσεων καθώς έχουν λιγότερο χρηματικό κόστος.

Δείτε το βίντεο: Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στέλιος Δρόσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ