Στο χώμα φυτρώνουν τζαμαρίες(ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα δεν διαθέτει, σε μεγάλο βαθμό, αυτές τις εκτάσεις που είναι δυνατόν να αναπτυχθούν καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι αφήνουν σχετικά μικρό πεδίο, ώστε οι αγρότες να δραστηριοποιηθούν σε μεγαλύτερο φάσμα. Οι κάμποι, δλδ, είναι μικροί, μικροί και οι κλήροι, οπότε δεν μπορούμε να ομιλούμε για μεγάλες γεωργικές παραγωγές. Αυτή είναι η γεωγραφία της πατρίδας μας και θα έλεγε κανείς ότι μέλημα των κυβερνήσεων θα ήταν η ανάπτυξη μέσων και τεχνολογίας, για την αύξηση των παραγόμενων προϊόντων.


Μια τέτοια τακτική θα βοηθούσε στο εισόδημα των αγροτών, μείωση εισαγωγών και βεβαίως αύξηση εξαγωγών, με τα αναμενόμενα οφέλη. Όμως μια μικρή περιήγηση στο παρελθόν και στη σημερινή αποτύπωση, μας βγάζει από την πλάνη. Οι αγρότες ποτέ δεν είδαν όσα άκουγαν από τους πολιτικούς. Θα έλεγα, ότι με διάφορα κόλπα και διακρίσεις, τους κρατούσαν σε ατελέσφορη αναμονή καλύτερων ημερών.

Και ξαφνικά, αλλά προμελετημένα, βάλανε το τυράκι στην φάκα.
Μην ασχολείστε με την γη, μην καλλιεργείτε. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εισοδήματος.
Τα φωτοβολταϊκά!!!
Και οι αγρότες τσίμπησαν. Απογοητευμένοι για τους χαμένους κόπους τους, με μια ύπουλη χρηματοδότηση, έγιναν παραγωγοί ρεύματος. Τώρα δεν λασπώνονται, είναι εισοδηματίες.

Έτσι, φίλοι μου, στήθηκαν σε εύφορη γη που μας τάιζε, φωτοβολταϊκά πάρκα. Γέμισαν τα χωράφια τζαμαρίες. Η γεωργική παραγωγή μειώθηκε και η χαρά των εισαγωγέων μεγάλωσε. Το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε, αλλά και η τιμή του ρεύματος, από τσάμπα ηλιακή ενέργεια που διαλαλούσαν τα παπαγαλάκια.

Η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών, 25 χρόνια, κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος. Εκτός του κόστους αποξήλωσης και θαψίματος των υλικών, διότι δεν ανακυκλώνονται, οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν αμέσως την επόμενη μέρα. Ο λόγος είναι ότι το χώμα έχει υποστεί βλάβη από την λειτουργία των συλλεκτών και κάποιες μορφές ακτινοβολίας. Θα χρειαστεί χρόνος επούλωσης της πληγωμένης γης.

Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι η απόδοση των φωτοβολταϊκών, είναι κατά πολύ μικρότερη της ονομαστικής. Ένας μεγάλος χορός αφαίμαξης κεφαλαίων στήθηκε για τις πρώτες ύλες, τα εργοστάσια κατασκευής, τους μεσάζοντες εγκαταστάτες κλπ. Ένα μεγάλο κλειστό κύκλωμα ελέγχει αυτήν την καινοτομία.

Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν όλο αυτό το φάσμα, αλλά ως εντολοδόχοι ξένων συμφερόντων και οικονομικών ολιγαρχιών, συνεχίζουν να προωθούν τις τζαμαρίες, διαφημίζοντας ανύπαρκτες επιτυχίες. Και μάλιστα επαίρονται ότι η Ελλάδα, με την μοναδική της ηλιοφάνεια, θα γίνει η μπαταρία της Ευρώπης.

Η γη που μας τροφοδοτούσε με τρόφιμα και αγαθά, ούτε φθηνό ρεύμα δεν μπορεί να μας δώσει. Η γη που χρειαζόμαστε, χάθηκε στον βωμό του εύκολου κέρδους.
Και όταν αρχίζουν οι ελλείψεις στο φαγητό, αρχίζουν άλλα πράγματα.

Χρήστος Κράγιας

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ