Χωρίς συγκεκριμένες λύσεις άμεσου χαρακτήρα στα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματα των αγροτών και με επικοινωνιακά τρικ προσπαθεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση να κατευνάσει την οργή των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό κυμαίνονται και τα ελλιπή μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.
Αιτήματα αιχμής για τους αγρότες αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής όπου απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα, όπου η ανακοίνωση για πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, αφορά μόνον όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ…οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν…
Ακόμα και οι εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά (πρόγραμμα Απόλλων), το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής, θα είναι έτοιμο το …2027!!!! Αλήθεια γιατί δεν το ανέφερε αυτό ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του;;
Επίσης οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.
Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στοχευμένα, θα λέγαμε, απαξιώσει τον πρωτογενή τομέα και δη τους αγρότες οι οποίοι, όσοι έχουν παραμείνει σε αυτόν τον τομέα με τα κόπων και βασάνων, έχουν φτάσει σε σημείο τα έξοδα της παραγωγής τους να είναι περισσότερα από τα έσοδα. Έτσι με το δίκιο τους για ακόμα μία χρονιά βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
Ο πολιτικός φορέας Ελλήνων Συνέλευσις, έχοντας επίγνωση το πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας δια την πατρίδα μας, έχει καταθέσει ήδη από το 2015 ένα πλήρες πρόγραμμα όπου καλύπτει όχι μόνο τα αυτονόητα ζητήματα των αγροτών άλλα δίνοντας τους όλα όσα χρειάζονται και πρέπει ώστε ο πρωτογενής τομέας να πάρει την θέση που του αξίζει.
Στέλιος Δρόσος