Πρώτοι Ολύμπιοι αγώνες καταγεγραμμένοι το – 776.
Βρισκόμαστε στην Ολυμπία, στο στάδιο. Θεατές πλημμυρίζουν τον χώρο για να απολαύσουν το θέαμα και να συμμετάσχουν στα δρώμενα. Αθλητές συρρέουν από τον Ελληνικό χώρο. Όλες οι πόλεις-βασίλεια και οι αποικίες, εκπροσωπούνται από τους καλύτερους αθλητές τους. Οι εχθροπραξίες σταματούν. Στο χωμάτινο τερέν οι αθλητές γυμνοί και ξυπόλητοι διαγωνίζονται για την νίκη, την πρώτη θέση. Διότι για να γνωρίζετε, ο νικητής είναι ένας.
Και το τρόπαιο;; Ένα δάφνινο στεφάνι και η αγκαλιά των υπερήφανων συμπολιτών τους.
Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, σοβαρή προσωπικότητα της εποχής του, συνέλαβε την ιδέα της αναβίωσης των αγώνων και με δική του πρωτοβουλία και επαφές, πραγματοποίησε την Ολυμπιάδα το 1896. Καλλιμάρμαρο Αθηνών. Εδώ ξεκινάει η νεότερη ιστορία στους Ολυμπιακούς αγώνες και φτάνει στο σήμερα.
Τα αθλήματα συν τω χρόνω έγιναν περισσότερα, πέραν των κλασικών και ο εμπλουτισμός τους συνεχίζεται με αθλήματα που προξενούν απορία για την σκοπιμότητα τους. Και βέβαια, εισήλθαν στον χώρο και στις διοργανώσεις οι διασημότητες, οι κατασκευαστές και έμποροι αθλητικών ειδών.
Η ΔΟΕ διοικείται και περιλαμβάνει άτομα και ονόματα υψηλού κύρους, όπως λένε, αλλά κατ’ εμέ, είναι περιφερόμενοι, ετερόφωτοι, αργόσχολοι και κυρίως υποστηριζόμενοι από εμπορικά σχήματα.
Μιλάμε, αγαπητοί μου για την τεράστια απόσταση μεταξύ τότε και τώρα. Οι αθλητές χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, που οι εταιρείες με φροντίδα παράγουν και επιτυγχάνουν εντυπωσιακά ρεκόρ. Χιλιάδες θεατές στα στάδια, μύρια στις οθόνες. Και τρεις νικητές στο βάθρο. Το χρήμα ρέει άφθονο για διοργανωτές, αθλητές, εμπόρους, τα παιδιά της ΔΟΕ, τα ΜΜΕ, τους εργολάβους κατασκευών αθλητικών χώρων και οποιουδήποτε εμπλέκεται στους αγώνες.
Το πανηγύρι, κάθε τέσσερα χρόνια, διακινεί μύρια χρημάτων και όλοι φεύγουν με γεμάτες τσέπες με το σβήσιμο της φλόγας.
Ολύμπιοι αγώνες Δάφνινο στεφάνι
Ολυμπιακοί αγώνες Αμέτρητα ποσά.
Βρείτε την σύνδεση.
Χρήστος Κράγιας