Ακρόπολης πριβέ..

Οι φωστήρες του ΥΠΠΟ έλαμψαν και πάλιν με τις φαεινές, καινοτόμες ιδέες τους. Καρεκλοκένταυροι, ανούσιοι τύποι που αυτοδιαφημίζονται για την πληθώρα των πτυχίων και ικανοτήτων τους, μέσα σε κύκλους συμφερόντων δρώντες, αποφασίζουν για την αξιοποίηση των αρχαίων εκθεμάτων, αλλά και της πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών στην ιδιοκτησία τους. Επιμένω δε στην λέξη ιδιοκτησία, διότι ο,τι απέμεινε από τους προγόνους μας, ανήκει σ’ όλους εμάς και το υπουργείο με τις υπηρεσίες του είναι απλά ένας διεκπεραιωτής των τρεχουσών συνθηκών.


Αλλά, βλέπετε, οι πολιτικοί (πόσοι άραγε ανέβηκαν στην Ακρόπολη;;) μας θεωρούν δική τους ιδιοκτησία αφού έχουμε παραδοθεί ολοκληρωτικά στην κομματικοκρατία. Και σκαρφίζονται κόλπα προς εντυπωσιασμό.

Ο Νο 1 προορισμός για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, είναι η Ακρόπολις. Τα εισιτήρια φέρνουν τρελά ποσά στο ταμείο. Και λιγουρεύονται να τα αυξήσουν για την προσφορά, λένε, ανώτερων συνθηκών περιηγήσεων και ξενάγησης στους τουρίστες. Ίσως πούμε μέχρις εδώ καλά. Αλλά μην ξεχνάμε πως πίσω από τέτοια μαγειρέματα, πάντα υπάρχει μια δεύτερη σκέψη, μια φάκα.

Η ατομική ή με 4-5 άτομα αποκλειστική ξενάγηση μακριά από το βουητό των πληβείων, αποτιμάται στο ποσό των 5000 ευρώ. Όποιος δλδ τα σκάει, θα χαίρει ιδιαίτερης περιποίησης. Οι υπόλοιποι στην γαλαρία. Εξοργιστικό διότι πουθενά στον κόσμο, σε κανένα μουσείο, δεν έχουμε δει παρόμοια τακτική. Μα πόσο σαίνια είμαστε τελικά;;!!.

Όσον για εμάς, τους Έλληνες, θα επιβληθεί μια αύξηση  του εισιτηρίου που θα φτάνει τα 30 ευρώ. Δεν είναι αμελητέο, φίλοι μου, αν αναλογιστούμε πως μια τετραμελής Ελληνική οικογένεια  για να επισκεφθεί τους προγόνους, πρέπει να ξηλωθεί 120 ευρώ. Πέραν του δυσβάσταχτου κόστους, εγώ διακρίνω κάτι ύποπτο.

Η κληρονομιά μας απαξιώνεται  στην συνείδηση των σύγχρονων Ελλήνων, που φαίνεται καθαρά από τον αριθμό των επισκέψεων τους, σε αρχαιολογικούς χώρους. Βαίνει δυστυχώς μειούμενος. Έτσι με την νέα τιμολογιακή πολιτική, η όποια επιθυμία επίσκεψης, αναστέλλεται από τα ακριβά εισιτήρια. Και όταν δεν πάμε στο σπίτι των παππούδων μας, σύντομα θα τους ξεχάσουμε.

Το τι θα πληρώσει ο ξένος, ολίγον με ενδιαφέρει. Όμως με αφορά ο αποκλεισμός μου από την γη των προγόνων μου.

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ δια στόματος του προέδρου της κ. ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ, απαντά στα ερωτήματα με μια γενναία πρόταση.
Οι Έλληνες πολίτες θα επισκέπτονται και θα απολαμβάνουν τους χώρους που μεγαλούργησαν οι πρόγονοι, εντελώς δωρεάν.
Μια καλή ιδέα, εφαρμόσιμη, που θα μας επαναφέρει και θα δυναμώσει τους δεσμούς μας με την ιστορία μας. Ελεύθερη είσοδος σ’ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Έλλην επισκέπτεται το σπίτι του.

Αν πας στο χωριό σου, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, για να μπεις μέσα, πληρώνεις τι και σε ποιον;;
Όχι, για να καταλάβω, δηλαδή.

Χρήστος Κράγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ