Πρώτη του χρόνου σήμερα και θεωρητικά σήμερα είναι η πρώτη των νέων συμβουλίων πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Αν και αργία σήμερα πολύ δήμαρχοι και περιφερειάρχες βρίσκονται στην έδρα τους και δέχονται πολίτες για ευχές. Μόνο που ‘δεν βάφονται αυγά με ευχές’ για να χρησιμοποιήσω και μια λαϊκή ρήση. Και εκτός αυτού και για να μιλάμε με γεγονότα σε όλη μας την ζωή δίνουμε και δεχόμαστε ευχές και έχουμε φτιάξει μια κοινωνία η οποία βυθίζεται όλο ένα και πιο βαθιά στον βούρκο. Αντί να εξελίσσεται, πού είναι και ο κύριος λόγος της δημιουργίας, αποστατεί και εκπίπτει.
Και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο όλοι οι αιρετοί ορκίζονται, όπως άλλωστε και όλοι οι κρατικοί λειτουργοί. Οι όρκοι βεβαίως διαφέρουν και όσων αφορά την διοίκηση της πολιτείας άλλο όρκο δίνουν οι βουλευτές και άλλο οι αιρετοί των Δήμων και των Περιφερειών. Μικρή η διαφορά και θα παραμείνω στις ομοιότητες, ορκίζονται λοιπόν πίστη στην πατρίδα, πόσο εύκολα όμως αλλάζει αυτήν η λέξη και μπορεί να γίνει παρτίδα, αν είσαι και λίγο επιρρεπής. Από την άλλη χρησιμοποιείται η λέξη πίστη, που στην ουσία είναι η αποδοχή της ύπαρξης κάποιας δογματικής άποψης ( θρησκευτικής, πολιτικής, οικονομικής κτλ. ), εδώ όμως μιλάμε για την Πατρίδα που εννοιολογικά είναι η πατρώα γη, η προγονική εστία. Γι αυτό βέβαια υπάρχει και παραλλαγή για αλλοδαπούς αιρετούς οι οποίοι ορκίζονται πίστη στην Ελλάδα αφού εκ των πραγμάτων δεν είναι πατρίδα τους, τώρα τι δουλειά έχουν στην διοίκηση είναι άλλο θέμα και ίσως ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.
Παρακάτω αναφέρεται στον όρκο η υπακοή στο σύνταγμα και τους νόμους και εδώ να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Το σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος οι υπόλοιποι νόμοι απορρέουν από αυτό και υποχρεωτικά πρέπει να είναι εναρμονισμένοι κατά γράμμα μαζί του. Κατ επέκταση η υπακοή και η τήρησή τους δεν μπορεί να είναι επιβεβλημένη όταν ένας νόμος κατ αρχήν ή σε κάποια άρθρα του, παραβιάζει το σύνταγμα, έχουμε δικαίωμα, υποχρέωση θα έλεγα εγώ, να μην τους εκτελούμε. Το σύνταγμα δεν γίνεται να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, η γλώσσα μας είναι η μόνη εννοιολογική, ότι λέει η λέξη αυτό εννοεί.
Αλλά και σε αυτό το σημείο έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν πρόσφατα και μη. Ζούμε εδώ και χρόνια και αναφέρομαι σε πρόσφατο παράδειγμα, με τα μνημόνια, τα οποία και ως πρός τον τρόπο που νομοθετήθηκαν αλλά και ως περιεχόμενο είναι αντισυνταγματικά, μέσω των οποίων διατελέστηκε, πέρα από την φτωχοποίηση των πολιτών, πέρα από το ξεπούλημα της Εθνικής περιουσίας, η μεγαλύτερη Εθνική προδοσία, πρώτη φορά σε ολόκληρο τον πλανήτη, παραδόθηκε Εθνική κυριαρχία δίχως να πέσει σφαίρα. Και για αυτό είναι υπεύθυνοι βουλευτές οι οποίοι ορκίστηκαν.
Όλοι οι κρατικοί λειτουργοί ορκίζονται και όταν λέω κρατικοί λειτουργοί δεν αναφέρομαι μόνο στην παραπάνω κατηγορία, κρατικοί λειτουργοί είναι και οι δικαστικοί, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και όλοι όσοι απασχολούνται από το κράτος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην εκτελείται ορκωμοσία αυτό όμως δεν αλλάζει ουσιαστικά την σχέση του απασχολούμενου με το κράτος. Όλοι στην καθημερινότητά μας έχουμε έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με κάποιον κρατικό λειτουργό και σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις νιώσαμε την αδικία αλλά και την μη τήρηση όσων είναι υποχρεωμένος να τηρεί.
Εν κατακλείδι σε κανένα σημείο και κανένας όρκος δεν αναφέρει τι θα πάθει ο επίορκος αλλά αντιθέτως η εκτέλεση των καθηκόντων του επαφίεται στην τιμή και την συνείδησή του, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με το σύνταγμα στο οποίο ορκίζονται να υπακούν και αναφέρει στο ακροτελεύτιο άρθρο ότι η τήρηση του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Όσων αφορά τις ευχές αν θέλουμε πραγματικά να πραγματοποιηθούν είναι η ώρα να αντιληφθούμε την ανάγκη που έχει εμφανιστεί για πλήρη αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, αλλαγή για τη οποία πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας μας, μια μάχη με όλους και με όλα ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό ώστε να ξεπεράσουμε τους δικούς μας άθλους ως μονάδες και ως σύνολο με απώτερο σκοπό την ανελιξή μας.
Δημήτρης Καραμάρκος