Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου…Όλα για το καλό μας γίνονται(ΒΙΝΤΕΟ)

Την στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει εφαρμοστεί, έστω και πιλοτικά, η τετραήμερη εργασία χωρίς να μειώνεται ο μισθός του εργαζόμενου, στην Ελλάδα από την πρώτη Ιουλίου του 2024 ισχύει το μέτρο της εξαήμερης εργασίας.


Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%. Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας θα συνοδεύεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εξαήμερη εργασία

 Από την ημέρα εφαρμογής της νέας διάταξης, η εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας θα επιτρέπεται υπό τις εξής συνθήκες:

  • Υποχρεωτική προδήλωση της εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.
  • Ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την έκτη ημέρα εργασίας.
  • Η εργασία κατά την πρόσθετη ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
  • Σε επιχειρήσεις με νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24:00-06:00), δεν επιτρέπεται η εργασία κατά την έκτη ημέρα στη νυχτερινή βάρδια.
  • Οι εργοδότες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα εργαστούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

 Ο νόμος 5053/23 δημιουργήθηκε με πρόσχημα την έλλειψη εργατικού δυναμικού,την στιγμή που στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται στο 10,4%, αλλά και την προσπάθεια μείωσης της αδήλωτης εργασίας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το πρόβλημα δεν είναι η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά το ότι οι πολίτες δεν ανέχονται να δουλέψουν για έναν μισθό ο οποίος δεν τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια. Και πως θα αλλάξει αυτό;; Όταν  οι συνθήκες εργασίας θα είναι με σεβασμό προς το Ανθρώπινο δυναμικό. Όταν η αμοιβή θα είναι πάντα με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας. Όταν η Ελλήνων Πολιτεία παρέχει εργασία και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία της (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ).

Στέλιος Δρόσος

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ