Ιδρύματα με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο των πολιτών κατά τις εκλογικές διαδικασίες..

Πάσης φύσεως ιδρύματα υπάρχουν στην χώρα. Κρατικά και ιδιωτικά. Ενεργά και εν υπνώσει. Πάντως ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός.


Εντός της χορείας των ιδρυμάτων, βλέπουμε και μια κατηγορία που προξενεί απορίες. Είναι τα ιδρύματα των τέως πρωθυπουργών. Ιδού λοιπόν.

1. Κ.Καραμανλή
2. Α.Παπανδρέου
3. Κ.Σημίτη
4. Γ.Παπανδρέου
5. Α.Σαμαρά και προσφάτως Α.Τσίπρα, που εμφανίζεται ως ινστιτούτο(;;).

Πολλά ελέγχθηκαν για τους λόγους της ίδρυσης τους, όσον και για τους σκοπούς που εξυπηρετούν. Ιδρύθηκαν από τους ίδιους ή από απογόνους ή από φιλικά προς αυτούς πρόσωπα. Διοικούνται βεβαίως και από άτομα του οικείου περιβάλλοντος.

Η μεγάλη απορία έγκειται στην πρεμούρα ίδρυσης. Βέβαιον είναι δε, ότι αυτά τα ιδρύματα είναι πλυντήρια για πράξεις και παραλείψεις των τέως. Θέλοντας να προλάβουν την ιστορία, φροντίζουν οι διευθύνοντες, τα ιδρύματα αυτά να εξασφαλίσουν την υστεροφημία των πολιτικών και οπωσδήποτε να εξαλείψουν ευθύνες για ζημιές που υπέστει η χώρα από την εποχή της πρωθυπουργίας τους. Μηχανισμός δλδ, που τους αποδίδει στην κοινωνία άσπιλους και με εξασφαλισμένη θετική κριτική για τα πεπραγμένα τους.

Έτερον σκέλος η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Εδώ κυριαρχεί το σκότος.

Κρατικές και διεθνείς επιδοτήσεις που δεν εμφανίζονται ποτέ και πουθενά. Άδηλοι πόροι που εγείρουν σοβαρότατες υπόνοιες για χρήση μαύρου χρήματος. Και επίσης ουδείς απολογισμός δαπανών και εξόδων. Και όλα αυτά σύμφωνα με τον νόμο. Ουδείς δικαιούται να σκαλίζει τα οικονομικά στοιχεία και ουδεμία συνέπεια για τους διαχειριστές.

Και τι προσφέρουν αυτά τα ιδρύματα;; Με πηχυαίους τίτλους μας πληροφορούν ότι ενδιαφέρονται για εμάς, τους πολίτες, σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομική και κοινωνικής ζωής. Είναι τα think tanks που ασχολούνται με τα καθημερινά φλέγοντα θέματα εντός και εκτός της χώρας. Παρουσιάζονται ως φύλακες και συνεχιστές θεσμών, ηθών και ιστορίας.

Αντιλαμβάνεστε όμως σαφώς ότι αυτά τα ιδρύματα είναι κομματικές απολήξεις, με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο των πολιτών κατά τις εκλογικές διαδικασίες.

Εν κατακλείδι η χώρα μας είναι ένα ίδρυμα ανιάτων ψηφοφόρων.

Υ.Γ Το ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου είναι μια ξεχωριστή θλιβερή περίπτωση.

Χρήστος Κράγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ