Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Λίαν προσφάτως πληροφορήθηκα ότι η Τουρκία εισάγει στο εκπαιδευτικό της σύστημα ένα νέο μάθημα. Οι νέοι λοιπόν μαθητές, θα μαθαίνουν για τους άθλους και τα επιτεύγματα του λαού τους και το μάθημα αναφέρεται στην γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα του ουρανού.


Τα Μ.Ο.Ε. είναι ένας μηχανισμός που συμφωνήθηκε προ πολλού. Απαρτίζεται από όχι υψηλού βεληνεκούς διπλωμάτες, αλλά από κατώτερο προσωπικό που κατά καιρούς συζητά με τους γείτονες διάφορα θέματα και ετοιμάζει τρόπον τινά τον δρόμο για υψηλότερου επιπέδου επαφές. Αυτός ο τρόπος επαφών μεταξύ των δύο κρατών φαίνεται ως να ευνοεί λύσεις προβλημάτων βάσει διεθνούς δικαίου και καλής θέλησης.

Όμως ως καλώς γνωρίζετε, μέχρι στιγμής ουδέν θετικόν προέκυψε, για τον λόγο ότι οι Τούρκοι συνεχώς προβάλλουν εμπόδια, εγείρουν διαμάχες και πυροδοτούν το όλον θέμα με νέες απαιτήσεις.

Η Ελληνική πλευρά κινείται μέσα σε ένα σύμπλεγμα ανασφάλειας, κατωτερότητας, αναβλητικότητας και χλιαρών απαντήσεων στις τουρκικές προκλήσεις. Μια αχαρακτήριστη ηττοπάθεια επισκιάζει την ελληνική αντιπροσωπεία, πράγμα που γνωρίζουν οι γείτονες, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα το τουρκικό δόγμα περί γαλάζιας πατρίδας, το γνωρίζετε οι πλείστοι.

Θεωρώ ότι τα Μ.Ο.Ε. είναι ένας φερετζές που κρύβει την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να σταθούν τουλάχιστον όσον αφορά την διεθνή διπλωματία, στο επίπεδο που απαιτείται. Οι γείτονες ποτέ δεν είχαν ούτε θα έχουν καλές διαθέσεις προς εμάς. Καταπατούν θρασύτητα το διεθνές δίκαιο και ειδικά των θαλασσών και η καλή τους διάθεση εφαρμόζεται με την γαλάζια πατρίδα, που καλοβλέπει το Αιγαίο και τα νησιά μας.

Κι εμείς επιμένουμε, αντί σθεναρής στάσης, να συζητάμε με τον ταραξία της γειτονιάς, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία λίαν προσεχώς για να συναντήσει τον Έρντι.

Χρήστος Κράγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ