Μήπως όντως είναι νεκρή η συνθήκη της Λωζάνης;;;

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού νυν βουλευτή άλλα κυρίως αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελου Συρίγου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, σε ρόλο λαγού, θα το δούμε στο μέλλον αναφέρθηκε στην συνθήκη της Λωζάνης αποκαλώντας την παρωχημένη- νεκρή. 


Με αφορμή αυτήν την αναφορά είναι ευκαιρία να πάρεις μια μικρή γεύση του τι αναφέρεται αλλά και από ποιους υπογράφεται. Η εν λόγω συνθήκη αποτελείται από 175 σελ. και φυσικά αναφέρεται και σε άλλες ανάλογες συνθήκες, δηλώσεις και πρωτόκολλα που είναι είτε προγενέστερα είτε σύγχρονα με αυτήν. Αξιόλογο βέβαια είναι να πούμε ότι αναφέρεται ως συνθήκη επί της ειρήνης. 

Ας πάμε όμως σε κάποια σημεία που έχουν ενδιαφέρων και θα βοηθήσουν στη εξαγωγή συμπερασμάτων από όποιους φυσικά διαθέτουν κριτική σκέψη και δεν μένουν σε λόγια που μόνο σκοπό έχουν να ωραιοποιούν καταστάσεις.

Βλέπουμε λοιπόν στο κείμενο της συνθήκης τους πληρεξούσιους των περισσοτέρων κρατών, που συμμετέχουν στην συνθήκη, να είναι ανώτεροι αξιωματικοί διάφορων ταγμάτων. Όπως τάγμα της Λεγεώνας τιμής, τάγμα των αγίων Μαυρικίου και Λαζάρου, τάγμα του Σωτήρος όπου με το μεγαλόσταυρο του τάγματος έχει τιμηθεί ο Ε. Βενιζέλος όπου είναι ο ένας εκ των πληρεξουσίων του Βασιλιά της χώρας μας. Για την ιστορία και για πιο σαφή εικόνα τέτοιας μορφής τάγματα πρωτοεμφανίστηκαν την εποχή των Ιπποτών. Το πρώτο γνωστό τάγμα είναι των Ναϊτών το οποίο ήταν θρησκευτικό στρατιωτικό τάγμα ιπποτών που δημιουργήθηκε την εποχή των σταυροφοριών. Αυτή η άμεση επαφή με το δόγμα και η αφοσίωση των ιπποτών στον θεό, σύμφωνα με τους όρκους τους, δεν στάθηκε ικανή να τους αποτρέψει από τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων στο όνομα πάντα του δόγματος και του θεού. Εκτός αυτού, το τάγμα των Ναϊτών, σύμφωνα πάντα με ιστορικούς είναι ο προάγγελος του τραπεζικού συστήματος, αφού και ως φυσιολογική εξέλιξη απόγονοι κάποιων εξ αυτών είναι ιδρυτές ‘μεγάλων’ τραπεζικών οίκων που στις μέρες μας διαχειρίζονται τον πλούτο του πλανήτη μας και όχι μόνο. Στην Ελλάδα το πρώτο ιπποτικό τάγμα, αυτό του Σωτήρος, ιδρύθηκε από τον πρώτο Βασιλιά Όθωνα και ο πρώτος που τιμήθηκε με τον μεγαλόσταυρο ήταν ο πατέρας του, Βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Ά.  Από τότε ιδρύθηκαν και άλλα τάγματα στην χώρα μας και πολύ Έλληνες πολιτικοί και όχι μόνο έχουν τιμηθεί από αυτά εντός και εκτός Ελλάδος  για την “προσφορά” τους. 

 

Γιώργος Παπανδρέου
Αλέξης Τσίπρας
Ντόρα Μπακογιάννη

Στην συνέχεια του κειμένου ορίζονται τα νέα σύνορα μεταξύ των συνθηκολογούντων. Και ακολουθούν οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα μέρη. Και για να μείνουμε στα του οίκου μας στο αρθ. 13 αναφέρονται τα παρακάτω: Η Ελλάδα δεν θα εγκαταστήσει στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία ναυτικές βάσεις, δεν θα χτίσει οχυρωματικά έργα και τα αεροσκάφη της Ελλάδος δεν θα παραβιάζουν το χώρο της Ανατολίας, όπως και η Τουρκία δεν θα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος. Η Ελλάς έχει το δικαίωμα να εκπαιδεύει δυνάμεις της σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως και σε κάθε σημείο γης, αέρος και των υδάτων της. Και εδώ αναφέρεται ο τίτλος, από την μια η Τουρκία και μάλιστα την μέρα που διεξάγονταν στην χώρα μας οι εκλογές του Ιουνίου 2023, για να χρησιμοποιήσω ένα πρόσφατο παράδειγμα,  με τάγματα της στρατιάς του Αιγαίου εκτέλεσε αποβατικές ασκήσεις, είναι η στρατιά που μετείχε στην εισβολή της Κύπρου. Εκτός αυτού όλοι μας είμαστε μάρτυρες επανειλημμένων παραβιάσεων όχι μόνο εναέριου άλλα και θαλάσσιου εθνικού μας χώρου. Είδατε καμία σοβαρή αντίδραση από κάποια Ελληνική κυβέρνηση βάση του ανωτέρου άρθρου (πέρα από λόγια και μεγαλοστομίες ) ;;;; Και τελικά μήπως όντως είναι νεκρή η συνθήκη αφού πέραν των παραπάνω η Τουρκία με την γαλάζια πατρίδα θέτει θέματα συνόρων και από την δική μας πλευρά το πολιτικό καθεστώς δεν εμμένει στην ανωτέρω συνθήκη αλλά μιλάει για διεθνή δικαστήριο της Χάγης, δίνοντας στην Τουρκία πάτημα για την συνέχεια αμφισβητήσεων και απαιτήσεων. 

Σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε ότι προηγήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 που  παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα η Ανατολική Θράκη μέχρι την Τσατάλτζα, η Ίμβρος και η Τένεδος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Ικαρία και ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η Τουρκία είχε περιοριστεί σε πολύ μικρή έκταση περίπου στο ένα πέμπτο των προπολεμικών εδαφών που κατείχε. Το ενδιαφέρων όμως είναι ότι ενώ υπογράφηκε από τους αντιπροσώπους δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα κοινοβούλια ούτε καν της Ελλάδας. Ο υπογράφων αντιπρόσωπος της Ελλάδας ήταν και πάλι ο Ε. Βενιζέλος. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι, γενοκτονία των ποντίων, η οποία βέβαια είχε ξεκινήσει από το 1914 καταστροφή της Σμύρνης με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες.

Θεωρώ ότι από τα παραπάνω, ολίγα, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τον ρόλο του διεθνούς καθεστώτος στην δημιουργία καταστάσεων που οδηγούν στην υφαρπαγή, μοιρασιά εδαφών και στην δημιουργία ανύπαρκτων κρατών. Και εδώ εμφανίζεται ο ρόλος του καθενός μας, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε θέση και να καθαρίσουμε τον πλανήτη μας από όλα αυτά τα καθάρματα που έχουν πλημμυρίσει επανειλημμένως με αίμα συνανθρώπων μας την γαία μας.      

Δημήτρης Καραμάρκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ