ΟΛΥΜΠΙΑ(κη) ΦΛΟΓΑ

Κάθε τέσσερα χρόνια λαμβάνει χώρα σε κάποια μεγάλη πόλη κρατών που εναλλάσσονται, το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός του πλανήτη. Οι ολυμπιακοί αγώνες. Προσωπικά, έχω τους λόγους μου που απορρίπτω αυτήν την δυσφημιστική για τον αθλητισμό εκδήλωση, αλλά σέβομαι και τις απόψεις σας. Δεν θα προχωρήσω περισσότερον επ’ αυτού, αλλά θα σταθώ στο άναμμα της ΟΛΥΜΠΙΑ( κης) ΦΛΟΓΑΣ.


Προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων είναι να φθάσει στο στάδιο, στον βωμό, η φλόγα. Η οποία φλόγα ξεκινά από την ΟΛΥΜΠΙΑ και δια διαφόρων μέσων, αφού διατρέξει κάποια κράτη, φθάνει στον προορισμό της. Σηματοδοτεί την έναρξη των αγώνων και καίει καθ’ όλην την διάρκεια αυτών.

Έτσι λοιπόν, κάθε 4 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία, έχουμε το δρώμενο της αφής, στο οποίο δίδεται παγκόσμια δημοσιότητα. Είναι ένα γεγονός ακτινοβολίας Θείου Φωτός, που μας παρέχεται δια απλών μέσων και όχι με αναπτήρες και προσανάμματα. Ίσως αναρωτηθεί τις, γιατί όλη αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται και ποιο το βαθύτερον νόημα της. Στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.

Το τυπικόν μέρος είναι μια κλασική τελετουργία, με κύριο χαρακτηριστικό την αμφίεση των ιερειών που συμμετέχουν. Λιτή, απέριττη βγαλμένη από τα απαράμιλλα αρχαία γυναικεία αγάλματα.

Φέτος ετελέσθη ένα έγκλημα.

Το υπουργείο πολιτισμού που δεν διεκδικεί δάφνες, έντυσε τις ιέρειες με τα ακαλαίσθητα ριγέ φορέματα. Αναρωτιέμαι τίνος εγκεφάλου ιδέα ήταν αυτή που ανέτρεψε παράδοση τόσων ετών. Διότι, αγαπητοί μου, ενδυματολογικά, τέτοιου είδους ριγωτά , συναντάμε μόνον στην αμφίεση των Εβραίων ραβίνων.

Θέτω την απορία μου: Για ποιον λόγο οι διοργανωτές των αγώνων ζητούν και επιθυμούν την Ιερή Ολύμπια Φλόγα;; Και για ποιον λόγο πρέπει εμείς να προβάλουμε ιστορία χιλιετιών για εμπορικούς σκοπούς;;

Θέτω και την άποψη μου: Ουδεμία επανάληψη αφής στην Αρχαία Ολυμπία, παρά μόνον για Ολύμπιους αγώνες στη Ελλάδα εσαεί.

Χρήστος Κράγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ