Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα σήμερα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Την δυσαρέσκεια τους  διαδήλωσαν σήμερα  φοιτητές , γονείς, εκπαιδευτικοί, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα εστιάζοντας κυρίως στην υποβάθμιση των πτυχίων,  στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης αλλά και στο άδικο έχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.


Για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν  στάση εργασίας (11πμ-2μμ) ενώ από χτες ξεκίνησαν και καταλήψεις σχολών από τους φοιτητές.

Στα συλλαλητήρια καλέστηκαν  115  φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. 

Οι φοιτητές διεκδικούν: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16. Δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές. Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.  Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Ανάμεσα σε άλλα  σημειώνουν : «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κάνει “παζάρι πτυχίων”. Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

 Συλλαλητήρια που έγιναν σήμερα στην χώρα:

-Στην Αθήνα, 12 μεσημέρι στα Προπύλαια

-Στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Καμάρα

– Στην Πάτρα, 10.30, πλ. Γεωργίου

– Στην Αλεξανδρούπολη, 12.00, δημαρχείο

– Στην Άρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

 – Στον Βόλος, 11 π.μ., Θόλος

– Στα Γιάννενα, 12 μ., Περιφέρεια

– Στη Ζάκυνθο, στις 12.30 μ.μ., στη Νομαρχία

– Στο Ηράκλειο, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

– Στην Καβάλα, 12 μ., κεντρική πλατεία

– Στην Καλαμάτα, 12 μ., παλιό δημαρχείο

– Στην Κέρκυρα, 11 π.μ., Ψυχιατρείο

– Στην Κοζάνη, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

– Στην Κομοτηνή, 12 μ., κεντρική πλατεία

– Στη Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

– Στην Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία

– Στο Ρέθυμνο, 11 π.μ., δημαρχείο

– Στη Ρόδο, 12 μ., Πανεπιστήμιο

– Στη Σάμο, 6 μ.μ., Καρλόβασι

– Στην Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

– Στην Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη

– Στα Χανιά, 11 π.μ., δημοτική αγορά

Φυσικά δεν έλειψαν τα δακρυγόνα και οι αναταραχές μια και είθισται πάντα  να γίνονται σε όλα τα συλλαλητήρια (σαν έθιμο ένα πράμα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ