Τελευταία πτήση…(ΒΙΝΤΕΟ)

Κάποια πράγματα που συμβαίνουν, είναι συγκλονιστικά. Είναι αυτό που λέμε”παιχνίδια της μοίρας”, που μας ταράζουν και μύρια σκέψεις περνούν με ρυθμό πολυβόλου από το μυαλό μας. Είναι οι συμπτώσεις που οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις και στιγματίζουν τα πάντα γύρω μας.


40 χρόνων ο πιλότος, 50 το Τ-2. Άνθρωπος και μηχάνημα ήταν συνδεδεμένοι πολλά χρόνια. Ένας δεσμός παράξενος, που ίσως κάποιοι από εμάς να το καταλαβαίνουμε.

Ο Νώντας ήταν ταγμένος στην πατρίδα και γνώριζε πολύ καλά όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους μιας πτήσης. Αφοσιωμένος στην ελευθερία, πετούσε με οτιδήποτε μπορούσε να πετάξει. Χωμένος στο στενάχωρο πιλοτήριο απογειώνοταν και έκλεινε τα σύνορα στους γύρω καλοθελητές και εποφθαλμιούντες την πατρίδα. Έπρεπε όμως να κάνει μια τελευταία πτήση με το Τ-2. Και ήταν όντως η τελευταία πτήση.

Στο υπόστεγο τον περίμενε η οικογένεια. Σύζυγος και παιδιά. Και η γιορτή έγινε κλάμα. Τι τραγικό να τον βιντεοσκοπούν να πετά αλλά και να πέφτει. Ποιος αντέχει να ξαναδεί το βίντεο;;

Μετά αρχίζουν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία. Παράγοντες της πολεμικής αεροπορίας μαζεύουν τα συντρίμμια, ψάχνουν τους λόγους του δυστυχήματος. “Θα ρίξουμε φως” λέει ο υπουργός, αλλά ποιος τον πιστεύει;;. Ο αρχηγός της αεροπορίας εκθειάζει τον μακαρίτη, αλλά με Τ-2 δεν πετά. Ο κύκλος θα κλείσει με λίγες ανούσιες πληροφορίες. Κανείς δεν θα παραδεχτεί ότι το αεροπλάνο ήταν ιπτάμενο φέρετρο. Στρατιωτικοί λόγοι δεν εμφανίζουν την αλήθεια.

Νεκροί κάτω από τα συντρίμμια των αεροσκαφών, από το 1954.

Κηδεία με τιμές. Υψηλά πρόσωπα, μπάντα της αεροπορίας, επικήδειος, σημαία στην κάσα, ήρωας θα φωνάξουν και η οικογένεια έμεινε μόνη της. Όπως οι οικογένειες τόσων άλλων πιλότων που έχασαν από τις μηχανές.

Αυτή η εθνική αιμορραγία  κρατάει χρόνια και δεν πρόκειται να σταματήσει όσον κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο. Τους πιλότους τους θέλουμε ζωντανούς σε καινούργια αεροπλάνα. Κάποιοι όμως υπολογίζουν αλλιώς, με διαφορετικές προτεραιότητες. Στα πτητικά μέσα μπαλώματα με σάλιο δεν χωράνε.

Οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερνήσεις. Αυτές που αλλάζουν τους αρχηγούς των Σωμάτων με άτομα της αρεσκείας τους και με ικανότητες που αμφισβητούνται. Από εκεί ξεκινούν όλες οι συμφορές που αποδεκατίζουν το εξαιρετικού ήθους ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, θα βρείτε αναλυτικά τις υποχρεώσεις της πολιτεία για τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σύγχρονα μέσα και οπλικά συστήματα. Συνεχής επιμόρφωση προσωπικού και πλήρης αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών εντός της χώρας. Υψηλής ποιότητας περιβάλλον εργασίας που βελτιώνει ψυχολογικά την διάθεση συμμετοχής και παραμονής εντός του στρατεύματος, με σεβασμό στο καθήκον.

Για να μην ξανακλάψουν μανούλες και παιδιά.

Χρήστος Κράγιας

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ