Φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση…(ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πρόσφατη σύσκεψη του ΥΠΕΝ και με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και μελών της ΔΕΗ συμφωνήθηκε η κατασκευή νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας καθώς και το καθεστώς αποζημίωσης του έργου κατά την λειτουργία του. 


Ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς. Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου θα είναι 18 μήνες από την έναρξη του.  

Να σημειώσουμε ότι έως τώρα οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης πλήρωσαν την μεγαβατώρα 60 ευρώ ενώ στην νέα κατάσταση που δρομολογείται η τιμή θα καθορίζεται από ένα μέσο μαθηματικής φόρμουλας η οποία θα εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου και σύμφωνα με τις σημερινές τιμές η τιμή κιλοβατώρας θα κοστίζει 80 ευρώ.

Να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο τον κ. Στάσση πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ ο οποίος στις 20/4/2021 στο πλαίσιο παρουσίασης αποτελεσμάτων σε αναλυτές ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι το 2025 το εργοστάσιο ΔΕΗ-Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι πολύ ανταγωνιστική, το κόστος υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ και είναι η καλύτερη επιλογή καθώς σε περίπτωση που συνεχίσει την λειτουργία του με λιγνίτη θα καταστεί ζημιογόνο.      

Τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους και σε συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στην βουλή ο Υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης ανέφερε, σχετικά με την υποχρέωση σε νεόδμητες οικοδομές εγκατάστασης φυσικού αερίου, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει πάψει προ πολλού να είναι ρεαλιστική με βάση τους σχεδιασμούς πράσινης μετάβασης. Και τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση θέλει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Λίγες μέρες νωρίτερα και σε άλλη του τοποθέτηση σχετικά με την κατασκευή της ΔΕΗ-Πτολεμαΐδας 5 την είχε χαρακτηρίσει λάθος, ένα λάθος που κόστισε 1,5 Δις ευρώ.

Αλλά ας ακούσουμε και έναν σοβαρό επιστήμονα Αντώνης Φώσκολος  τι λέει σχετικά με το φυσικό αέριο αλλά και την “κλιματική” αλλαγή.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!

Και πες μου τώρα εσύ τι καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, ρητορικό το ερώτημα άλλα σίγουρα τα λεφτά πολλά. Λεφτά τα οποία δεν υπολογίζουν αλλά αυτά τα λεφτά στην πραγματικότητα είναι ο ιδρώτας σου, είναι το αίμα σου, είναι η ίδια η ενέργειά σου. Πρέπει κάποια στιγμή να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, να την πάρουμε αυτήν την ενέργεια πίσω και να την διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι όπως της αρμόζει με σεβασμό και νόηση. 

Δημήτρης Καραμάρκος  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ