1821 Παλιγγενεσία

Ήρθε πάλι η επέτειος. Ετοιμασίες για τον εορτασμό, σημαιοστολισμοί, μεγαφωνικές, παρελάσεις σ’ όλη την χώρα. Οπωσδήποτε και οι απαραίτητες δοξολογίες στις εκκλησίες και εκφωνήσεις λόγων.


Οι πολίτες θεωρούν την παρέλαση ως μια καλή ευκαιρία για να ξεσκάσουν και αν πέφτει τριήμερο σαν και φέτος, τότε γίνεται ο χαμός της εξόδου από τα κέντρα. Πλήρεις εθνικής υπερηφάνειας, λοιπόν, συμμετέχουμε στο γεγονός, άσχετα αν οι γνώσεις μας για το τι συνέβη τότε, είναι ελλιπείς ή και μηδενικές. Διότι ως αποδειχθεί, περίτρανα δυστυχώς, η νεολαία μας αγνοεί την ιστορία και οι λόγοι είναι πολλοί.

Εκείνη την εποχή, σε συγκυρίες βολικές για τους Έλληνες, εκδηλώθηκε η επαναστατική τους διάθεση ενάντια του Οθωμανού δυνάστη. Μην ξεχνάμε όμως ότι προηγήθηκαν περί τις 120 επαναστάσεις που πνίγηκαν. Βαθιά γνώση για το 1821 δεν έχουμε, διότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε πολλά και να αρκούμαστε στα ολίγα και τετριμμένα. Την παρέμβαση και εμπλοκή των τότε μεγάλων δυνάμεων την αγνοούμε, όπως και τα κέρδη που περίμεναν από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Όσον για τον κλήρο και εννοώ τον ανώτερο, η αντιμετώπιση της επανάστασης ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο για την αγαστή συνέχεια της συνεργασίας με τον κατακτητή. Οι αγωνιστές αφορίστηκαν και οι δεσποτάδες κίνησαν ουρανό και γη για την αποτυχία του κινήματος.

*Δυστυχώς το 1821 ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι και διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων* (Πατριάρχης Βαρθολομαίος).

Τώρα γνωρίζεις ποιους θα τιμήσεις.

Χρήστος Κράγιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ