Στην Ήπειρο, στην περιοχή του Σουλίου, υπάρχει το κάστρο της Κιάφας, το οποίο, βέβαια, επισκέπτες της περιοχής θεωρούν, λόγω κυρίως άγνοιας, ότι είναι σουλιώτικο. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κάστρο είναι οθωμανικής κατασκευής και χτίστηκε από τον Αλή Πασά όταν κατέκτησε το Σούλι.
Πριν λίγο καιρό έπεσα σε ένα άρθρο με ημερομηνία 19/5/2023, το οποίο αναφέρεται στην αποκατάσταση του προαναφερόμενου κάστρου με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ. Το άρθρο περιείχε δήλωση της Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και παραθέτω αυτούσια κάποια αποσπάσματα «Προχωρούμε, σήμερα, στην αποκατάστασή του, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική μας έχει διπλό στόχο: Την αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας, με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινότητας, με την ανάδειξη όχι μόνο του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου του Σουλίου, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, αλλά και την υλική και άυλη κληρονομιά του τόπου. Το Σούλι, δεμένο με την Ιστορία μας, συγκινεί όλους τους Έλληνες και τους φιλέλληνες, στο εξωτερικό. Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας και η ανάδειξη συνολικά της ιστορικής ταυτότητας του Σουλίου, σ ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν ελκυστικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής».
Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα την συγκεκριμένη είδηση, στο μυαλό μου ήρθε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, το οποίο όχι μόνο αναστηλώθηκε, αλλα έγινε και μουσείο, σε αντίθεση με σπίτια Ελλήνων στρατηγών και οπλαρχηγών που έδωσαν την περιουσία αλλά και την ζωή τους για την ελευθερία, όπως για παράδειγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, του οπλαρχηγού Τσώκρη, του Σπυρίδωνα Τρικούπη και της οικογένειας Βλάσση και μιλάμε μόνο για την πόλη του Άργους, και για οικίες που έχουν χαρακτηριστεί οι δύο από αυτές διατηρητέες και οι άλλες δύο ως έργα τέχνης χρήζουσας ειδικής κρατικής προστασίας και παρόλα αυτά μένουν ερειπωμένα και κάποια ετοιμόρροπα.
Από την άλλη, όλοι μας σίγουρα έχουμε συναντήσει στον δρόμο κάποια από τις γνωστες καφέ ταμπέλες που οδηγούν σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Τις περισσότερες φορές φτάνοντας στο σημείο βλέπεις έναν περιφραγμένο χώρο μέσα στα αγριόχορτα και παρατημένες άδειες ανασκαφικές τρύπες.
Από πιο πρόσφατα άρθρα τα οποία δημοσιεύθηκαν την ίδια μέρα πληροφορούμαστε ότι δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του κάστρου Κιάφα με 1,500,000 Ευρώ, ότι το δώρο του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, ήταν ένα βιβλίο για την αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια, βιβλίο που επιμελήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού γι’ αυτήν την ειδική περίσταση και δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Και επίσης την πρόταση της πρώην υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου για την συγγραφή κοινού βιβλίου ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάτι που θεωρεί πολύ δύσκολο εγχείρημα, όμως σε περίπτωση υλοποίησής του θα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενημερωτικά πάντως, υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για μη χρήση εχθρικών εκφράσεων στα βιβλία, που η Ελλάδα σίγουρα την τηρεί. Όσον αφορά την Τουρκία, άμα πάρουμε παράδειγμα τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων, μπορούμε να υποθέσουμε τι γίνεται και με τα βιβλία τους.
Από τα λεγόμενα της Υπ. Πολιτισμού, η οποία μπερδεύει ένα οθωμανικό κάστρο με τον πολιτισμό της περιοχής και των Σουλιωτών και της πρώην Υπ. Παιδείας για κοινό βιβλίο ιστορίας χάριν εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και του βιβλίου που έκανε δώρο ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν, συμπεραίνουμε από την μια την συνεργασία, του εδώ καθεστώτος, με την τουρκική ηγεσία προς ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων ψευδο-ιδεών περί συνύπαρξης και από την άλλη ότι η Τουρκία δεν θα μείνει στο μισό Αιγαίο αλλά θέλει ολόκληρη την Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, έχει ειπωθεί πριν χρόνια από πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια μουσουλμάνους από την εδώ μεριά και να τελειώνουμε.
Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, αν δεν δράσουμε άμεσα χρησιμοποιώντας την κύρια δύναμη που είναι η ένωσή μας και με καθαρή Εθνική εξωτερική πολιτική ώστε να λύσουμε μια και δια παντός όλα όσα θέματα μας ταλαιπωρούν ως χώρα.
Αν όχι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα είναι μια μειονότητα σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.
Δημήτρης Καραμάρκος